EDAM

home

Anne-Marie en Eddy

Fotografie : enkele technische aspecten

Snelheid, Diafragma, ISO

rohne_valleiavond in rhonevallei
Rôhne vallei, Crans-Montana, CH
De eenheidsmaat in de fotografie is de zogenaamde stop. Alles wordt in deze eenheid berekend.  Een stop is een verdubbeling of halvering van de lichtopbrengst. 1 stop meer licht betekent dus dat de lichtopbrengst is verdubbeld, 2 stops meer is een verviervoudiging. (2x2=4). 2 stops minder betekent dat het licht wordt gehalveerd en nogmaals gehalveerd, zodat je een kwart van de lichtopbrengst overhoudt (0.5 x 0.5=0,25). De gereedschappen hierbij zijn de sluitertijd, de diafragma-opening en de ISO-waarde.

De Gulden Snede

fiora aan zeefiora kijkt opzij
Opzij kijken!
De gulden snede is een fascinerend begrip uit de wiskunde. Het gaat om de verdeling van een lijnstuk in twee ongelijke delen, waarbij het kleinste deel zich tot het grootste verhoudt, zoals het grootste zich verhoudt tot het geheel. In de renaissance was de gulden snede in de beeldende kunst en in de architectuur de norm voor harmonische verhoudingen. Het wordt in de fotografie ook gebruikt, meestal onder de naam : regel-der-derden. Wanneer je het onderwerp in het midden zet deel je het beeld dus horizontaal en verticaal in tweeën. Dit blijkt vaak een saai beeld op te leveren. Bij de gulden snede wordt het beeld horizontaal en verticaal in drieën gedeeld. De actie speelt zich dan af op 1 van de vier snijpunten.

Nachtfotografie

nachtfoto Gentnachtopname Gent blauwe uurtje
Gent by night!
Bij nachtfotografie is er uiteraard weinig licht. Om in deze omstandigheden een mooie en scherpe te maken, zijn er een aantal zaken en instellingen nodig waar men niet om heen kan. Weinig licht betekent in theorie een grote diafragma opening, een lange sluitertijd en een hoge ISO. Doch het kan anders, met meer creativiteit en een beter resultaat.

Deze website gaat over onze gezamelijke hobby,
nl. fotografie en alles wat er verband mee houdt.

Samen foto's nemen, samen camera-instellingen bespreken, samen foto's goed- of afkeuren, samen foto's bewerken en samen foto's verwerken. Zelfs samen naar de fotografiecursus gaan!

Onnodig te zeggen dat het overgrote deel van onze vrije tijd naar de fotografie gaat!

Gestart in de 'analoge tijd' met de Canon AF1, de Canon AE1 en de Zeiss Ikon Icarex 35CS, doch nu volop genietend van de digitale mogelijkheden. Want deze zijn schitterend, zowel wat betreft camera's en lenzen, als de bewerking op computer.

Op het vlak van digitale camera's zijn wij gestart met een Nikon Coolpix 8700: een hybride toestel met tal van mogelijkheden en o.a. een handig kantelbaar schermpje.

Na enkele jaren en na veel wikken en wegen, werd geopteerd voor de Nikon D300, met een all-round lens van Nikon 18-200 mm. Deze werd na een klein ongelukje, vervangen door een Sigma 18-250 mm, en aangevuld met een Nikon Macro 105 mm en een Sigma superzoom(150-500 mm). Een Nikon SB900 flash, een Manfrotto statief en een Lastolite reflectiescherm behoren ook tot onze basisuitrusting. En alles gaat de Lowepro Slingshot in. Recent werd een tweede reflexcamera aangekocht: nl. de Nikon D7000.

Op de PC wordt bekeken en bewerkt met ACDSee Pro5, Adobe Photoshop CS5 en Adobe Lightroom 3.5.

Onze grote leermeesters zijn Scott Kelby, Mark Galer, Michael Freeman en Bryan Peterson. Tot slot willen wij ook onze huidige leraar Patrick Dumont even vermelden!